Thursday, December 13, 2007

Hari Peladang, Penternak dan Nelayan

Pada 12/8/2007 hari tu, aku sempat berkunjung ke Pameran Hari Peladang, Penternak dan Nelayan seluruh Negeri Sembilan yang diadakan di tapak pameran Kem Paroi, Seremban. Itu pun nasib baik emak aku call sebab dia memang tau aku nak buat projek kambing ni. Kot2 laa ada idea macam mana nak sambung projek aku yang dah lama terbengkalai tu.


Masa pameran ni berlangsung, banyak jugak informasi yang aku dapat. Selain dari contact no penternak yang meyertai pameran ni, aku bernasib baik sebab masa aku tgh dok bincang ngan mamat ni (dari ladang kambing kundur kalo tak silap aku), tetiba ada laa sorang lagi mamat interframe. Rupa-rupanya mamat ni ialah Pengurus Perancangan da Pembangunan Yayasan Tekun Nasional. Di pendekkan cerita mamat Tekun ni macam berminat nak jadikan Ladang Kambing Kundur ni sebagai model untuk bagi bantuan pinjaman kepada para penternak. Tapi tak tau laa ape progress diorang ni. Jadi ke tidak???

Selain dari itu aku nak berkongsi pasal sebuah model kandang kambing. Kandang kambing ni yang ‘spesel’ ialah kandang ni kandang bawah. Tapi kalo Tanya penternak2 yang dah otai memang diorang menolak konsep idea kandang bawah ni. Walau macam mana pun terpulang pada citarasa masing2. Korang tengok laa sendiri konsep kandang ni. Kalo nak dapatkan drawing kandang ni boleh berurusan terus dengan Jabatan haiwan Negeri Sembilan.

1 comment:

  1. boleh lihat contoh sebenar di kandang atas tanah dato alang perang di bangi. Mantan Pengerusi LPP...

    ReplyDelete

Statistik Kambing-Wangi